Veterinere götürene kadar kuþunuzu hayatta tutun! Sloganýnýz bu olmalý. Eðer bir hayvan besliyorsanýz, yaþamýnýzda tehlikelerin büyük bir yeri olmalý. Birçok tehlike, beraberinde kazalarý da getiriyor. O halde hem tehlikeleri minimuma indirmek, hem de olasý kazalarýn tahribatýnýn en alt düzeyde kalmasýný saðlamak durumundasýnýz. Kazalara maruz kalmýþ birçok kuþun, veteriner sonrasý evlerine dönemediðini hatýrlatýrýz. Onlar çok hassas yaratýklar ve yapýlacak birçok müdahaleye ne zamanlarý, ne de güçleri yetiyor. Öyleyse önce bir dizi önlem alalým:
- Vantilatör yada klima açýkken kuþunuzun kafesinden çýkmasýna izin vermeyin.
- Kuþunuza vereceðiniz yeþillik ve meyveleri mutlaka yýkayýn, tarým ilacý etkisini yok edersiniz.
- Hava yada mekan deðiþikliði halinde kafesin konumunu ilk etapta fazla deðiþtirmeyin. Eski oda ýsýsýnýn benzeri ýsýda tutun.Sobalý evde sobaya yakýn ve çok yukarý koymayýn (2 m kadar yükseðe koymak yeterli). Haftada bir yumurtalý mama ve bol bol yeþillik verin.
- Mutfakta yemek piþirirken kuþunuzun mutfaða girmesine asla izin vermeyin.
- Kuþlarýn sürüngenlerle oynamasýna izin vermeyin. Çünkü sürüngenler salmonella (zehirlenmeye sebep olan bir virüs) taþýyabilirler.
- Bir veterinere danýþmadan sakýn hava tazeleyici kullanmayýn.
- Kuþunuza asla avokado ve çikolata vermeyin.
- Dýþ kapýlar, pencereler açýkken uçmasýna izin vermeyin.
- Asla ayak zinciri kullanmayýn. Bu çok riskli ve tehlikelidir.
- Yeni bir kanarya alýrken, onun güzelliðine ve ötüþüne bakýldýðý kadar saðlýklý oluþuna da dikkat edilmelidir.
- Saðlýklý olduðuna inanýlan yeni bir kanarya bile, en az on beþ gün ayrý bir kafeste gözetim altýnda tutup saðlýk kontrolü yapmaksýzýn diðer kanaryalarýn yanýna býrakýlmamalý, onlarla temas ettirilmemelidir.
- Kafeslerin, beslenilen kanaryalarýn gereksinimlerine elveriþli büyüklükte, saðlýk koþullarýna uygun biçim ve malzemeyle yapýlmýþ olmasýna özen gösterilmelidir
- Kafesin; çocuklarýn, kedi, köpek ve fare gibi zararlýlarýn eriþemeyeceði yükseklikte, tavandan bir metre kadar aþaðýda asýlý olmasýna dikkat edilmelidir.
- Kafesler temiz havalý, bol ýþýklý yerlere konulmalý hava cereyanlarýndan, fazla sýcak ve aþýrý soðuktan, direkt güneþ ýþýðýndan korunmalý, hava akýmlarýna maruz býrakýlmamalýdýr.
- Aþýrý rutubetin, tütün kokusunun, isli ve dumanlý havanýn kanaryanýn saðlýðý üzerinde son derece olumsuz etkiler yarattýðý unutulmamalýdýr. Tüm kafes gereçleri; Suluklar, yemlikler, mamalýklar, yemiþlik ve sebze askýlýklarý, tünekler, yuva ve banyoluklar, kafes saðlýðýna zarar getirmeyecek malzeme ve biçimde, kullaným kolaylýðý saðlayacak yapýda olmalýdýr.
- Kanaryalarýn bakýmýna tam bir özen gösterilmeli. Özellikle temizliðine, bit ve pirelerden korunmasýna dikkat edilmeli.
- Kafesin temizliði esnasýnda kanarya ürkütülüp korkutulmamalý, deterjanlar, zararlý kimyasal maddeler kullanýlmamalýdýr.
- Beslenmenin, saðlýðýn birinci koþulu olduðu daima hatýrda tutulmalýdýr. Beslenme düzeninin belirlenmesinde, kanaryanýn yetiþtirilmesinde temel alýnan besin gözden uzak tutulmamalý, onun tercihleri ön plâna alýnmalý, yeþillikler ve katýþýk yemlerle dengeli bir besleme saðlanmalýdýr. Mevsimden mevsime deðiþen gereksinmeler daima hatýrlanmalý; yazýn, yaz rejimi; kýþýn, kýþ rejimi uygulanmalý; kanaryanýn cinsinin de besleme rejiminin belirlenmesinde etken olduðu göz önünde bulundurulmalýdýr.
- Beslemede, vitaminlerin, minerallerin, taze meyve ve yeþilliðin, bal gibi, yumurta gibi, balýkyaðý gibi besinlerin içinde yer aldýðý kuvvet mamalarýnýn deðeri hatýrlanmalý ve bunlar gerekli olduðu zamanlarda verilmelidir.
- Sürekli ve aþýrý sesin bulunduðu yerler, gürültülü ve fazla sayýda makinenin çalýþtýðý atölyeler, kanaryanýn saðlýðý üzerinde anormal etkiler yapar, ötüþ isteðini ve ötme gücünü yitirmesine neden olur.
- Televizyon karþýsýnda ve onun pek yakýnýnda bulunan kanaryalarýn, televizyondan yayýlan ýþýnlardan rahatsýzlandýklarý saptanmýþtýr. Bu nedenle, özellikle televizyon bulunan küçük odalarda kanarya barýndýrýlmamasý tavsiye olunur.
- Hasta Kafesi: Hasta olarak gözlemlenen kuþu hemen diðerlerinden ayrýlarak hasta bakým kafesine alýn. Hasta bakým kafesi 4 tarafý kapalý, önü cam yaklaþýk 25 X 25 ebatlarýnda bir kafestir. Alttan ýsýtmalý olmasý tercih edilen.Kafesin ýsýsýný 30 derece civarýnda tutarak kuþun gerekli ilaçlarý suluðu yada mama içinde verilir. Ýyileþmeye baþlayýnca ýsýsý azar azar düþürülerek salýnýr.
Evcil net
Aslýnda birçok özellik sultanlar içinde gçerli.Kaynek belirtilse güzel olur.güzel konu
![]()
__ÝsTanBuL ÜniVersiTesi - PLasTik KimYa__
"Her kahkahanda Allah'a teþekkür etmiyorsan,
Neden her aðladýðýnda O'na kýzýyorsun ?"
..Necip Fazýl Kýsakürek..
Evet sultanlar içinde geçerli, bazý önemli yerleri var kanaryalar için. Diðer konuda yazdýk burada unttumuþuz kaynaðý![]()
kuþlarý veterinere götürmeye hiç gerek yok bence.ben cadýyý 2 veterinere götürdümde ne oldu.biri ben anlamam dedi diðeri antibiyotik veriyorum deyip iç kurumasý ilacý verdi.hayvan ölecekti az kalsýn.üste birde 30 lira para verdim.
1 diþi ne olduðu belirsiz (çilli)
1 erkek albino (çapkýn)
paylaþým için teþekkürler yasemin
Haydar (Erkek Normal Grey)
Þirin (Diþi Cinnamon Pearl)
Bulut (White face Erkek)
Güneþ(Lutino Diþi)
Çakýr (Erkek Mubiþ)
Evet iyi bir veteriner ile karþýlaþmak güç. Ama þunu yapabiliriz, bu tür olaylar baþýmýza gelmeden veteriner doktorumuzu keþfedip, tecrübesi hakkýnda bilgi almak gerek. Böylece aniden olan bir hastalýkta içiniz rahat olarak ve arayarak zaman kaybý yaþamadan tedavi edilir.
haklýsýnýz.ben þimdi en azýndan böyle bir durumda götürebileceðim veterineri bilmiyorum.ama götürmemem gereken veterinerleri biliyorum.inþallah gerek kalmaz.bir ara sitede sürekli kuþlar ölüyor hastalanýyordu.bende bizimkilerden korkmaya baþlamýþtým.ama çok þükür saðlýklarý yerinde.çiftleþecekler mi diye gözlerinin içine bakýyoruz ama hiçbiþey yokEvet iyi bir veteriner ile karþýlaþmak güç. Ama þunu yapabiliriz, bu tür olaylar baþýmýza gelmeden veteriner doktorumuzu keþfedip, tecrübesi hakkýnda bilgi almak gerek. Böylece aniden olan bir hastalýkta içiniz rahat olarak ve arayarak zaman kaybý yaþamadan tedavi edilir.meþhur cangoo isimli papaðaný biliyorsunuzdur.onu ne zaman açsam çapkýn çilliyi dövmeye aþaðý atmaya kalkýyor.ne istiyor zavallýdan bilmiyorum
![]()
1 diþi ne olduðu belirsiz (çilli)
1 erkek albino (çapkýn)
Gercekten su kuslarý cok sevýyorum ben ve senýn çapkýnýn ve cýllýn cok tatlýlarmýs sanýrým baya eðlencelýler sanýrýmhaklýsýnýz.ben þimdi en azýndan böyle bir durumda götürebileceðim veterineri bilmiyorum.ama götürmemem gereken veterinerleri biliyorum.inþallah gerek kalmaz.bir ara sitede sürekli kuþlar ölüyor hastalanýyordu.bende bizimkilerden korkmaya baþlamýþtým.ama çok þükür saðlýklarý yerinde.çiftleþecekler mi diye gözlerinin içine bakýyoruz ama hiçbiþey yokmeþhur cangoo isimli papaðaný biliyorsunuzdur.onu ne zaman açsam çapkýn çilliyi dövmeye aþaðý atmaya kalkýyor.ne istiyor zavallýdan bilmiyorum

Bu Konuyu Paylaþýn !